Nakon što su dvojica primila islama, jedan od njih se je više trudio od onog drugog, pa je otišao u borbu na Božijem putu i preselio na ahiret kao šehid. Drugi čovjek je proživio još jednu godinu nakon smrti svog prijatelja, a potom je i on preselio na ahiret.

Ashab Talha pripovijeda da je u snu vidio kako stoji pored vrata Dženneta, i vidio je tu dvojicu ljudi. Kroz džennetske kapije je izašao glasnik i primio u Džennet onoga čovjeka koji je preselio godinu dana kasnije, a potom je ponovo izašao i u Džennet uveo čovjeka koji je poginuo kao šehid.

Slijedećeg jutra, Talha je ljudima ispričao svoj san i oni su se zapanjili.

Vijest o tome je stigla do Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, pa je rekao: „Zašto se tome čudite?“

Rekli su: „O Allahov Poslaniče, prvi čovjek je ulagao više napora i preselio je kao šehid, ali ovaj drugi čovjek (koji se nije toliko trudio) je prije primljen u Džennet?“

Allahov Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: „Zar nije drugi čovjek živio još jednu godinu?“

Rekoše: „Da.“

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, ih upita: „Zar nije u toj godini došao ramazan i taj čovjek je postio, i klanjao je toliko i toliko namaza u toj godini?“

Rekoše: „Da.“

Poslanik, sallallahu alejhi ve sellem, reče: „Razlika između njih dvojice je veća od razlike između nebesa i zemlje.“ (Hadis bilježi Ibn Madždže)

Poruka:

To što ste dočekali mjesec ramazan znači da Allah, dž.š, želi da vaše ime bude na spisku stanovnika Dženneta. Stoga iskoristite ovaj mjesec i pokažite Allahu, da ste dostojni nagrade i ove počasti s kojom vas je blagoslovio.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here