zdravstveni-pregledi
Preventivni zdravstveni pregledi su nešto što mnogi ljudi zaboravljaju napraviti, a od vitalne su važnosti. Kao što u svom rasporedu imaš zakazane odlaske kod frizera, kozmetičarke, u kino, tak bi trebala upisati i kontrolu kod liječnika. Pročitaj zašto bi upravo ovih sedam pregleda svaka žena trebala napraviti i koliko često.

Provjera kolesterola

Zašto? “Visok kolesterol može biti nasljedan, pa ako u tvojoj obiteljskoj anamnezi postoji, trebaš ga kontrolirati”, kaže dr. Hicks. Visoki kolesterol povećava rizik od kardiovaskularnih bolesti, srčanog i moždanog udara. Faktori rizika su pušenje i višak kilograma, ali i mnoge osobe koje su vitke imaju povišen kolesterol, tako da je dobra ideja otići na testiranje.

Koliko često? Svakih pet godina.

Slušaj svoja crijeva

Zašto? “Ako imaš simptome celijakije, kao što je intolerancija na gluten, umor, gubitak kilograma ili sindrom iritabilnog crijeva, traži svog liječnika obiteljske medicine da ti napravi test krvi”, kaže dr. Brewer i savjetuje: “Ako netko iz obitelji ima problema s crijevima, zatraži test i ako nemaš simptome.” U Velikoj Britaniji od 100 osoba sa simptomima iritabilnog crijeva, bolest je dijagnosticirana kod njih 24 posto.

Koliko često? Jednom, ako je bolest dijagnosticirana nužno se doživotno pridržavati bezglutenske dijete.

Bris grlića maternice

Zašto? “Bris grlića vrata maternice otkriva promijene u stanicama vrata maternice, koje ako se ne liječe mogu napredovati u rak vrata maternice”, kaže dr. Sarah Brewer. “Rano otkrivanje sprečava razvoj oko 75% tumora vrata maternice”, objašnjava.

Koliko često? “Žene između 25 i 49 godina trebaju se testirati jednom u tri godine. Žene mlađe od 25 godina , koje imaju bolan seksualni odnos ili krvarenje nakon seksa trebaju taj problem reći svom ginekologu. Najbolje vrijeme za posjet ginekologu je sredina ciklusa”, objašnjava dr. Brewer.

Pregled madeža

Zašto? “Ranim otkrivanjem može spriječiti melanom”, kaže dr. Coimhe Scully.

Koliko često? “Samopregled treba obaviti svaka tri mjeseca. Slijedi ABCDE vodič: A za asimetričan (ne bi trebao biti), B za granicu (ne bi trebao biti zupčast), C za boju (sve promjene?), D za promjer (veći od 7 mm?) I E za evoluciju (Je li se promijenio?). Ako je tako, posjeti svog liječnika opće prakse.”

Test za dijabetes

Zašto? “Ako imaš simptome koji uključuju često uriniranje i osjećaj žeđi, gubitak težine bez razloga i umor, traži svog liječnika opće prakse da ti napravi test urina”, kaže dr. Hicks.

Koliko često? Dijabetes se može razviti bilo kada u životu, ali dijabetes prate izraženi simptomi tako da nije potrebna kontrola, ako nema simptoma.

Pregled grudi

Zašto? Dojke se mijenjaju tijekom ciklusa, ali ako se promijene na neuobičajen način, treba posjetiti liječnika.

Koliko često? Dojke treba pregledavati često, a to se prvenstveno odnosi na samopregled.

Kontrola krvnog tlaka

Zašto? “Nikada nije prerano provjeravati visoki krvni tlak. Pogotovo, osobe s prekomjernom težinom, obiteljskom anamnezom ili tko pije puno alkohola”, kaže dr. Hicks.

Koliko često? Svakih pet godina ili ranije ako često osjećaš slabost, vrtoglavicu, zamagljen vid, mučninu ili nesigurnost.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here