“U njemu će iz čase piće ĐUMBIROM začinjeno piti, sa izvora u Dženetu, koji će se Selsebil zvat” (Kur’an, El-Insan-Ed-Dehr, 17-18)

Đumbir poznajemo kao egzotični začin koji se koristi u mnogim jelima, no on bi mogao postati i moćno sredstvo protiv povraćanja kao posljedice rotavirusa kod djece, uzročnika gastroenteritisa čija je posljedica dehidracija, a u zemljama u razvoju vrlo često i smrt djeteta, kako tvrde talijanski znanstvenici

Rezultati kliničkih istraživanja kod djece s teškim gastroenteritisom pokazali su da đumbir smanjuje učestalost i intenzitet povraćanja. Znanstvenici su ustanovili da su se epizode povraćanja kod djece u dobi od jedne do 10 godina s teškim gastroenteritisom smanjile za 20 posto u usporedbi s grupom koja je dobivala placebo.

Ni pacijenti ni liječnici nisu znali dobivaju li djeca ekstrakt đumbira u kapljicama ili placebo otopinu jer su bili sličnog okusa. Dr. Roberto Berni Canani, izvanredni profesor pedijatrije sa Sveučilišta u Napulju koji je vodio istraživanje, tvrdi da bi rezultati studije mogli spasiti brojne dječje živote diljem svijeta, a pritom smanjiti pritisak na zdravstvene sustave.

Gastroenteritis je upala želuca i crijeva, a njegov najčešći uzrok su virusna ili bakterijska infekcija. Bolest obično traje tri do pet dana. Uobičajeni simptomi su proljev i povraćanje, a mogu ih pratiti visoka temperatura i bolovi u trbuhu. Povraćanje i proljev onemogućuju malim pacijentima oralno uzimanje hrane, tekućine ili lijekova.

Globalno, od akutnog gastroenteritisa godišnje premine 1,34 milijuna djece, što je gotovo 15 posto svih smrtnih ishoda u dječjoj populaciji.

Pretpostavlja se da sprječava oslobađanje hormona koji mogu dovesti do nepravilnog stezanja mišića u želucu što rezultira podražajem na povraćanje. Sadrži posebne fitonutrijente, gingerole koji imaju snažna protuupalna svojstva, pospješuju rad probavnog sustava te, poput većine začina ima termogenička svojstva koja ubrzavaju rad metabolizma. Istodobno potiče sagorijevanje masti i gubitak kilograma.

Prethodna istraživanja na trudnicama koje su imale jutarnje mučnine i na pacijentima podvrgnutima kemoterapiji pokazala su učinkovitost đumbira kao sredstva protiv mučnine.Rezultati istraživanja predstavljeni su na godišnjem kongresu Europske udruge pedijatrijske gastroenterologije, hepatologije i prehrane (ESPGHAN).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here