1. Ugasite telefon, udaljite se od laptopa/računara i drugih smetnji na pet minuta. Uputite iskrenu dovu Allahu da ovaj Ramazan učini najljepšim u vašem životu, osobito u smislu duhovne dobrobiti.
 2. Započnite s navikavanjem na novi raspored tako što ćete ići na spavanje ranije, odmah nakon jacija-namaza i teravije, da biste mogli ustati na vrijeme za sehur.
 3. Postavite stol za sehur prije spavanja i popišite listu namirnica koje ćete poslužiti i ostavite je u frižider. To će vam omogućiti bržu pripremu sehura u stanju pospanosti.
 4. Započnite s provedbom plana ramazanskog jelovnika kako biste spriječili da domaćica provede u kuhinji većinu blagoslovljenog mjeseca. Kuhanje i čišćenje trebaju obavljati svi članovi porodice, smjenjujući se u dužnostima.
 5. Uređenje kuće završite na vrijeme do prvog dana Ramazana, tako da vi i posebno djeca, možete osjetiti uzbuđenje mjeseca.
 6. Poželite svima „Ramazan mubarek!“ slanjem elektronskih čestitki ili putem objave na Facebooku.
 7. Započnite izračunavati svoj zekat.
 8. Završite popis dova koje želite moliti za sebe i druge ovog Ramazana, posebno prije iftara.
 9. Steknite naviku kratkog drijemanja u popodnevnim satima. Postavite alarm na 15 ili 20 minuta i pronađite sigurno, mirno mjesto.
 10. Više čitajte Kur’an kao dio ramazanske odluke da čitate svaki dan Ramazana, bilo da je to jedan stih, jedna stranica ili jedan dio.
 11. Čitajte ramazanske priče djeci prije spavanja.
 12. Nasmiješite se. Sunnet je. I Ramazan je.
 13. Oprostite onoj osobi kojoj ste najviše zamjerili. Može biti dijete, roditelj, rođak ili neki drugi član familije ili prijatelj.
 14. Odvojite vrijeme za obaveze koje se mogu dogoditi kasnije u mjesecu, zadnjih 10 dana Ramazana, tako da vam ostane slobodno vrijeme kada se dogode.
 15. Zahvalite Allahu zbog Njegove nevjerovatne milosti prema vama tokom cijelog vašeg života i molite Allaha za više milosti u budućnosti, pogotovo u trenutku kada će nam najviše trebati, na Sudnji dan.
 16. Pokažite milost prema drugima.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here