Rekao je Uzvišeni Allah: “Danas sam vam vjeru usavršio, i upotpunio Svoju blagodat prema vama i zadovoljan sam da vam ISLAM bude vjera!” (EL-MAIDE, 3.)

Islam je, uistinu, savršena vjera, sistem života, životni put.

To je Uzvišeni eksplicite naglasio u gornjem ajetu, koji je, inaće, kako to veliki broj učenjaka tvrdi, jedan od posljednjih ajeta objavljenih Muhammedu, sallallahu alejhi ve sellem. Resulullah, alejhis salatu ve selam, preselio je na ahiret nakon nešto više od dva mjeseca pošto je objavljen ovaj ajet.

Kada je nešto savršeno, onda se u njega ništa ne može ubaciti, niti oduzeti. I ako se doda nešto ili oduzme, to kvari savršenost, jednostavno nije više savršeno.

Upravo zbog ovoga, mi nemamo potrebe, kad nas je Allah već počastio tom savršenošću, uzimati od drugih i unositi u islam, jer tada kvarimo njegovu savršenost.

Uistinu, mi nemamo potrebe za tuđim svetinjama tipa-Sv. Nikole, alijas Deda Mraza, niti Sv. Valentina (Valentinovo), Sv. Silvestra (Nova godina), i ostalih velikih ili malih svetaca koji sa islamom i muslimanima nemaju ništa.

Jednostavno, naša vjera je savršena, drugi od nas trebaju da uzimaju, ne mi od njih.

Upravo su ovo, uz sujeverja, najveće novotarije koje su se pojavile kod muslimana, ne samo balkanskih prostora, a o kojima protagonisti govora o novotarijama ništa ne spominju, i na ovo se prvenstveno odnose riječi Allahovog Poslanika, sallallahu alejhi ve sellem, koje se prenose od Aiše, radijallahu anha: “Ko uvede u ovu našu stvar (islam, op.a.) nešto što nije od nje, to mu se odbacuje.” (Buhari i Muslim)

Isto tako, kada oduzmemo od islama nešto što nam se ne dopada, a što je danas trend kod muslimana, također se kvari savršenost Allahove vjere. Muslimani se danas ponašaju u stilu-OD ISLAMA MI SE OVO SVIĐA, PA ĆU TO PRIHVATITI, A OVO MI SE NE SVIĐA, TO NEĆU! Lijepo mi je bajramovati, to hoću, ali mi se ne sviđa da ostavim alkohol, e to neću, pa ću bajramovati sa alkoholom…”

Pri tome se zaboravlja da je i zabranu alkohola i Bajram donio Allahov poslanik, Muhammed, sallallahu alejhi ve sellem, odazivajući se svome Gospodaru i Njegovoj naredbi.

Ovakvo IGRANJE sa islamom jedan je od ključnih razloga muslimanske dekadence i stanja u kojem se muslimani nalaze danas, a koje nimalo nije ružičasto.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here