Namaz treba biti obavljan vrlo svjesno i promišljeno, fizički i duhovno. Mnogo je diskusija u vezi duhovnog značaja namaza. Fizička važnost je, međutim, često zanemarena.

Tokom obavljanja sedžde možete pomisliti kako je to baš poput jedne poze u jogi. Nikada nije vezivano za jogu, ali njene koristi jesu. Sedžda u namazu je skoro identična Balasani ili dječjoj pozi u jogi. Ukoliko povučete paralele između joge i poza u namazu, otkrit ćete da su sve one sadržane u početnom nivou joge.

Pogledajte pozicije u namazu i njihove sličnosti sa jogom, te zdravstvene koristi:

yoga

Tokom Kijama i Namaste, jednaka je raspodjela na oba stopala. Ovo umiruje nervni sistem i balansira tijelo. Tijelo se puni pozitivnom energijom. Ova pozicija izjednačava leđa i poboljšava stav.

yoga2

Ruk’u i Ardha Uttanasana, stojeći pretklon, potpuno istežu mišiće donjih leđa, prednji torzo, bedra i listove. Krv se pumpa u gornji torzo. Ova pozicija usklađuje mišiće stomaka, abdomena i bubrega.

yoga3

Sjedenje i Vajrasana, poza dijamanta, pomažu detoksifikaciju jetre i stimulišu peristaltičko djelovanje debelog crijeva. Ova pozicija pomaže digestiju, potistkujući sadržinu stomaka ka dolje. Pomaže liječenje proširenih vena i bolnih zglobova, povećava fleksibilnost i ojačava karlične mišiće.

yoga4

Sedžda je najvažnija pozicija u namazu. Ova poza stimuliše frontalnu koru mozga. Ostavlja srce u poziciji višoj od mozga, što povećava dotok krvi u gornje regije tijela, posebno u glavu i pluća. Ovo dozvoljava mentalnim toksinima da se iščiste. Ova pozicija dopušta stomačnim mišićima da se razviju i sprječava razvoj labavosti u srednjem dijelu. Održava ispravnu poziciju fetusa kod trudnice, snižava visok krvni pritisak, povećava elasticitet  zglobova i snižava stres, anksioznost, vrtoglavicu i zamor.

yoga5

Mnogi ljudi izvode jogu sa instrukcijama za umirenje, koje im pomažu meditirati. Blagim glasom, žena ili muškarac vam opisuje kako da dišete, šta da zamišljate i šta da osjećate. Učenje Kur’ana služi kao sličan vodič pojedincu. Međutim, ne služi vam kao vodič samo tokom namaza, već i tokom života. Mnogi opisuju meditaciju kao izvor prosvjećivanja koji ih ostavlja u miru i olakšava im dnevne aktivnosti. Namaz služi baš toj svrsi. Vođenje i mir su ključne vrijednosti u islamu do te mjere da nam je namaz potreban pet puta na dan. Toliko je značajan da je jedan od pravaca islama, sufizam, kreiran sa meditacijom u osnovi fokusa.

Ovo su samo neke od koristi povezane s namazom. Koristi od učenja Kur’ana, zajedno sa drugim dijelovima molitve, ulaze u aspekte psihologije, sociologije, neurologije i mnogo, mnogo dublje.

I sada bez brige možemo reći da muslimani praktikuju jogu već više od 1,400 godina! Pa, kada vas sljedeći put neko pita jeste li probali jogu, recite: Jesam, jesam, jesam!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here