Šta biste vi uradili da imate mogućnost da svake godine uživate u tromjesečnom ljetnjem odmoru? Kako biste provodili svoje vrijeme – odlazak u inostranstvo, more, izležavanje, planina, …? Puno lijenčarenja i opuštanja, zasigurno. Možda neki posao tokom odmora ili volontiranje?

Za stanovnike Pojasa Gazze mogućnosti običnog ljetnog odmora su znatno drugačije. Onemogućeni okupacijom koja traje više od četiri decenije stanovnici najvećeg otvorenog zatvora na svijetu pronalaze malo prostora za manevr. Otputovati izvan je jako teško te koriste sve one mogućnosti koje su im na raspolaganju unutar Gazze.

Od 2009. godine nakon izraelske brutalne ofanzive na Gazzu, islamske organizacije koje djeluju unutar Ministarstva vakufa Pojasa Gazze su pokrenule godišnji program kako bi mlade približili mesdžidima a ujedno kako bi na pozitivan i koristan način iskoristili svoj ljetni odmor. Na čelu te inicijative nalazi se Darul-l-Kur’an ve-s-Sunnah, ugledni islamski institut na čelu sa dr. Abdulrahmanom el-Džemalom, koji je također i član zakonodavnog vijeća Gazze. Ovaj institut je prije šest godina počeo sa nadgledanjem programa učenja hifza Kur’ana tokom ljetnjeg odmora. Misija programa je bila da mladi u dobi od 8 do 25 godina nauče cijeli Kur’an za 12 sedmica. Ono što je počelo kao pilot projekat ubrzo je pokazalo da većina učenika je zapamtila Kur’an u kratkom razdoblju i da je zapravo proces učenja Kur’ana napamet manje zahtjevan nego što se prvobitno mislio.

U drugoj godini program je proširen na 1.000 mladih, od kojih je većina uspjela da nauči napamet Kur’an u zadatom roku. Godinu dana kasnije, tadašnji premijer Gazze, Ismail Hanije, i sam hafiz, predsjedavao je ceremonijom kada je 13.000 mladih proglašeno hafizom. Naredne godine oko 50.000 mladih pohađalo je ljetnji program hifza.

Mahmud Ebu Šemala, nastavnik engleskog jezika i jedan od hafiza navedenog programa kaže da se sve svodi na predanost i naporni rad. “Znam da će zvučati jako izazovno za stanovnike Južne Afrike ili Zapada, ali jedan arapski pjesnik je rekao “Ako imate cilj koji želite postići, morate ukloniti sve prepreke kako bi došli do cilja”.

“Dan počinje sabah namazom”, kaže on. “ Nakon toga učesnici programa odlaze zajedno u halke zikra, namaza i dove. Svaki učenik uči stranicu po stranicu Kur’ana”.

On dodaje nakon što učenik nauči stranicu Kur’ana onda ide kod svog mentora pred kojim prouči istu. “Pojedinci nauče od 5 do 10 stranica dnevno, drugi nauče i do 50 stranica”.

Nakon podne namaza odlaze na ručak, a onda slijedi preslušavanje svega što su tog dana naučili. Novi dan programa obično počinje preslušavanjem svega naučenog, nakon čega se uče nove stranice.

Vrijeme za koje će osoba uspjeti da nauči cijeli Kur’an ovisi o sposobnostima samog učenika. Poznato je da su pojedinci, neki čak i u dobi od 10 godina, uspjeli naučiti cijeli Kur’an napamet za samo 40 dana.

Ebu Šemala navodi primjer jednog hendikepiranog jetima: Sjećam se dječaka Ijada, koji je bio toliko predan da je dolazio u mesdžid u 2 sata ujutro, dva sata prije nego što je program zvanično počinjao”. Ebu Šemala navodi da je Ijad svakodnevno učio od tri do četiri džuza, a hifz je završio za samo 20 dana.

Ebu Šemala kaže da su organizatori jako zadovoljni programom. “Allah, te’ala, nam pomaže, program raste i napreduje. Svaki put je očit napredak.” Međutim društveno- ekonomska situacija u Gazzi, koja je rezultat opsade, nastavlja da predstavlja izazov za organizatore. “Tako mi Allaha, ponekad nemaju ručka, nekada nemaju čaja, nekada nemaju ništa. Ali hvala Allahu, Allah nas uči da nije sve u novcu, već da je sve u određenju i pouzdanju u Allaha”, kaže on.

U program eš-Šafi podjedanko su uključeni muškarci i žene. Ebu Šemala kaže da je većina džamija u Gazzi uključena u program. On ističe, da za organizatore, čak ni kad zapamte cijeli Kur’an nije vrhunac programa.

“Ukoliko postanete hafiz to ne podrazumijeva završetak eš-Šafi programa. Organizatori u Daru-l-Kur’anu su pokrenuli niz dodatnih kurseva u pamćenju Kur’ana- kurs tedžvida, naravno i hadisa, kurseve arapskog jezika, kurs informatike. Nauspješniji učenici provode dvije godine stičući sened ( lanac prenosilaca tog kiraeta ) koji seže direktno do Poslanika, s.a.v.s. U sklopu ove organizacije na teritoriji Pojasa Gazze djeluje 767 centara za učenje Kur’ana, pokrenuto je 1628 halki Kur’ana i hadisa. Iz ove institucije je do sada izašlo onih koji su se osposobili da pravilno uče Kur’an preko 80 hiljada. Njih 400 je uzelo sened koji seže do Poslanika, s.a.v.s., 10 hiljada djece je prošlo osnovni kurs za učenje Kur’ana, a 800 učenika je naučilo Rijadu-s-salihin i Bulugu-l-meram.

Osim navedenih ciljeva da se mladi korisno uposle tokom dugog ljetnog odmora i da im se pomogne da nauče napamet Kur’an, ukupni ciljevi projekta su puno veći- sami program eš-Šafi ima potporu vlade Gazze. Organizatori navode obećanje od Allaha da će zaštiti Kur’an kao razlog za aktivno promicanje projekta (“Mi, uistinu, Kur’an objavljujemo i zaista ćemo Mi nad njim bdjeti!”, sura El-Hidžr, 9 ajet) Allah je kazao da će zaštiti Kur’an, i na taj način se nastoji povećati popularnost hifza u Gazzi jer Kur’an je zaštita od izraelske agresije.

Ebu Šemala navodi da jedina zahvala za fenomenalan uspjeh programa pripada samo Allahu. “Ovdje u Gazzi, da budem iskren, vjerujemo da ono što nas čini upornim u sukobu i što sprečava da nas pobijede je Allah, ono što nas čini pobjednicima u ratu i opsadi je Allah, ono što nas vodi ka pamćenju Kur’ana je Allah, s.v.t. Svi u Gazzi vjeruju, vlada vjeruje, da nam Allah olakšava pamćenje Kurana jer nas Allah priprema za veliku stvar”.

Sulejman (20), Ibrahim i Abir (19), Harun (17), Issa (15) i Mussa (14) su braća i hafizi Kur’ana. Njih šestorica su naučili Kur’an napamet u dobi od 10 godina i trebalo im je samo po dva mjeseca da ga nauče.

Issam Jusuf, njihov babo, zahvaljuje Allahu za postignuće svojih sinova i kaže da je slao svoje sinove u centre za učenje Kur’ana iz svoje ljubavi prema Kur’anu. Šestorica braće namjeravaju naučiti i zbirke hadisa napamet a želja im je da predstavljaju svoju zemlju, Palestinu, na međunarodnim takmičenjima u hifzu.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here