Kada Jusufova braća po drugi put nisu uspjela da svoga mlađeg brata dovedu kući- prvi put  Jusufa, a drugi put Benjamina nakon posjete Egiptu- njihov babo je na izvjestan način izrazio svoje nezadovoljstvo  sinovima.

Prije nego što je iskazao intenzivniju bol i tugu, Allah kaže  I okrenu se od njih- وَتَوَلَّىٰ عَنْهُمْ – . Pojedini komentatori kažu da je ovo ljudski čin boli, i da se okrenuo od svojih sinova i da su oni još uvijek mogli čuti šta će reći.

Drugi komentatori kažu da je se okrećući, također i okrenuo svoj glas od njih i da ga oni nisu mogli čuti. Ovo tumačenje je nevjerovatno, i uči nas važnoj lekciji (između bezbroj drugih stvari):

 
Očaj, bol, poteškoća, muka i patnje koje doživljavate… dobro je govoriti o pojedinim od njih sa drugima- ali, u stvarnosti, oni nikada u potpunosti neće razumjeti kroz šta prolazite. Allah opisuje da je Jakub u ovom trenutku bio previše emocionalno uznemiren da govori, toliko da nije mogao svoju bol pretočiti u riječi.

Zbog toga  moramo se pobrinuti da postoje momenti u kojima ćemo se okrenuti od drugih i samo o tome razgovarati sa Allahom. Dio bliskosti poslanika sa Allahom je kako su oni razgovarali nasamo s Allahom, žaleći se samo Njemu, shvatajući da samo On, s.v.t., razumije iskušenja kroz koja prolazimo.

Ja tugu svoju i jad svoj pred Allaha iznosim..(Jusuf, 86)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here