Covjece, razmisljaj o uzvisenim blagodatima koje ti daruje Allah. Razmisli o Njegovoj darezljivosti, i zahvali Mu se za to. Znaj da si obasut neizmjernom Bozijom dobrotom i darovima. Allah Svemilosni kaze:
 
“Ako vi budete brojali Allahove blagodati, necete ih nabrojati -Allah, uistinu, prasta i samilostan je.” (En-Nahl, 18)
 
“Kako ne vidite da vam je Allah omogucio da se koristite svim onim sto postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darezljivo obasipa miloscu Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje.” (Lukman, 20)
 
“Od Allaha je svaka blagodat koju uzivate, a cim vas nevolja kakva zadesi, opet od Njega glasno pomoc trazite.” (En-Nahl, 53)
 
“Zar mu nismo dali oka dva i jezik i usne dvije, i dobro i zlo mu objasnili? Pa, zasto on na blagodatima zahvalan bio nije?” (El-Beled, 8-11)
 
Vidis kako su blagodati raznovrsne i nebrojene. Medju njih spada blagodat zivota, zdravlja, sluha, vida, ruku, nogu, vode, zraka i blagodat hrane. Ipak, najveca blagodat i najuzviseniji poldon jeste Bozija uputa, islam.
 
Jedan je covjek dobro pitao: Da li biste prodali svoje oci za milijardu dolara, ili pak usi, ruke, noge i srce? Vidis koliko je novac beznacajan kada je rijec o ovim blagodatima. Pa jesi li se svome Gospodaru na neprocjenjivim darovima zahvalio!?!
 
“Ne tuguj”, Aid el Karni

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here