Đumbir je trajna zeljasta biljka i pripada porodici berićetnih biljaka koju smo mi neopravdano zanemarili u našoj primjeni.
Spominje se u Kur’anu, što je najbolja preporuka od našeg Stvoritelja da ga što više upotrebljavamo kao ZAČIN i LIJEK.
Đumbir je biljka koju uvijek trebate imati u kući, jer je odličan začin za slana i slatka jela, a osim toga ima i brojna ljekovita svojstva.
Za početak priče o đumbiru upoznaćemo vas sa njegovim geografskim porijeklom i osnovnim karakteristikama, njegovim ljekovitim svojstvima, a na kraju slijede recepti.
Đumbir je tropska začinska biljka, dostiže visinu od 100 – 150 cm, listovi su mu kopljasti i dugi zbog čega podsjeća na trsku. Biljka naraste do jedan metar visine, njeno korijenje je mesnato i debelo kao prst do 20 cm dužine i veoma je aromatično. Cvjetovi su bijele, žute ili roza boje, zavisno od vrste. Aroma korijenja je prijatna sa mirisom limuna, a ukus je slatkasto pikantan i veoma svjež.
Svjež đumbir i sušeni đumbir su savim različiti po svojstvima, kao da su u pitanju dvije različite biljke.
Đumbir se od davnina upotrebljava u drevnoj nerodnoj medicini. Evropom se širi tek početkom 15. stoljeća nakon krstaških ratova i upoznavanjem Evrope sa bogastvom islamske kuhinje. Poučno je sagledati da se danas ova BERIĆETNA biljka svakodnevno koristi kao ZAČIN i LIJEK kod većine evropskih naroda, a muslimani ga neopravdano zanemaruju kao dženetsku poslasticu obećanu od naseg STVORITELJA, a uzimamo razne “moderne” proizvode preporucene od čovjeka. Kao začin i lijek upotrebljava se njegov korijen. Miris đumbira je topao, sladak i ukusa je na limun. Đumbir je jedan od osnovnih orijentalnih začina. Kod nas u Bosni i Hercegovini se malo upotrebljava, što je pogrešno. Na Istoku dodaju ga jelima sa rižom. Dodaje se medenjacima, kolačima, keksima i pićima. U Indiji i Japanu dodaju ga supama i ribljim jelima. U Japanu đumbir kisele i tada ga nazivaju gari pa ga poslužuju uz poznato japansko jelo SUŠI. Đumbir se upotrebljava i u narodnoj medicini protiv želučanih problema, za pročišćavanje organizma, za zagrijavanje organizma u hladnim vremenima protiv prehlada. Đumbir širi krvne sudove. Istraživači su otkrili i da on čisti organizam, jača ga i pomaže kod nekih očnih bolesti. Sisanje korijena đumbira dobro je za bolesti grla. Piće od đumbira dobro je za žlijezde s unutrašnjim lučenjem jer poboljšava njihovu funkciju. Odstranjuje sluz koja se nakuplja u prsima i bronhijama usljed prehlada ili pušenja. Đumbir umanjuje depresiju, nervozu i upale želuca. Karameliziran đumbir kao poslastica je izvrstan lijek kod upala i bolova želuca. Koristi i srčanim bolesnicima i onima koji imaju povećani holesterol, kao i onima koji žele dobiti na kilaži.
U kineskoj medicini sušeni đumbir je poznat kao Gan-Jiang, a svjež korijen kao Sheng-Jiang.
Svjež korijen se koristi za pojačanje znojenja i izbacivanje toksičnih materija iz organizma.
Sušeni korijen, koristi se za stomačne bolesti, dijareju, reumatizam, kašalj itd.
I sušeni i svjež đumbir su oficijelna biljka Kineske farmakopeje i kao ekstrakt i kao tinktura.
U Kini se đumbir koristi kao sastojak u skoro 50% recepata i biljnih preparata, jer ubrzava reakciju biljaka sa kojima je pomiješan.
Njegova ljekovita svojstva su brojna. Koristi se protiv upala, za obloge protiv otoka, protiv grčeva, za smanjenje bola kod mišićnih i koštanih problema kao što je artritis, kao preventiva protiv prehlade i za smirivanje kašlja, jačanje imuniteta, poboljšava cirkulaciju i sprječava nastajanje ugrušaka krvi, djelotvoran je lijek protiv migrene i protiv gripa.
Đumbir poboljšava pamćenje, djeluje kao blagi afrodizijak, smanjuje mučninu u trudnoći bez štetnih efekata, kao i mučninu kod osoba koje teže podnose putovanja. Antiseptik je, pa uništava mikroorganizme, koristi se protiv iscrpljenosti i umora, jer podiže energiju u organizmu.
Đumbir sadrži u sebi materije koje ubrzavaju metabolizam, pomaže razgradnju mesa i mlijeka u organizmu. On je snažan antioksidans koji pospješuje funkciju jetre i odličan je za detoksikaciju organizma.
Đumbir nema nikakvo štetno djelovanje, ali se ne preporučuje konzumacija više od 5g dnevno.