U narednom tekstu pročitat ćete podatke od kojih će vam zastati dah i osjetit ćete da ste samo jedna praška u Allahovom prostranstvu, spoznat ćete koliku snagu i moć posjeduje Stvoritelj bezgraničnih prostranstava, Stvoritelj svega postojećeg… osjetit ćete poniznost prema Onome u čijoj je ruci sva vlast, Onome koji sve stvara i određuje i čija su najveća stvorenja beznačajna u odnosu na Njegovu veličinu

Uzvišeni Allah stvorio je ovaj dunjaluk, na kojem živimo, u tako lijepom i poželjnom obliku, da smo mi njime opčinjeni i očarani. U ovom trenutku na ovom dunjaluku živi preko šest milijardi ljudi i toliko je velik i prostran da na njemu ima mjesta za još milijarde i milijarde ljudi. Ali, šta je ovaj dunjaluk u poređenju sa onim što je Allah stvorio tamo, na ahiretu?! Ovaj je dunjaluk beznačajan, bezvrijedan i on Allahu ne predstavlja ništa. Toliko je ništavan u odnosu na Sunce koje je samo jedna zvijezda, ali u tu zvijezdu može stati 1,3 miliona Zemlji. Allahu ekber! Allah je najveći!

Sunce je samo jedna zvijezda od mnogobrojnih koje postoje u svemiru i koje su milion puta veće od Sunca. Recite mi da li je potrebno milion zvijezda da se stvori jedna galaksija? Da li u svemiru postoji zilion galaksija? Moji prijatelji, povrh svega ovoga, kada podignete glavu i pogledate gore, ugledate zilione i zilione i zilione galaksija, a to sve nalazi se u prvom nebu. Allah je Stvoritelj sedam nebesa, a udaljenost između prvog i drugog neba iznosi 500 godina. Udaljenost koja se može preći za 500 godina, ali kojom brzinom? Samo Allah zna!

Ali, potrebno je 500 godina da se pređe od prvog neba do drugog, 500 godina od drugog do trećeg, od trećeg do četvrtog, od četvrtog do petog, od petog do šestog, od šestog do sedmog. Svaki je put potrebno 500 godina. Šta se nalazi poslije sedam nebesa? “Njegov Kursijj obuhvata i nebesa i Zemlju.” (Kur’an, 2:255)

Poslije svih nebesa slijedi Allahov Kursijj (Pijedestal). Znate, ovih sedam nebesa koje smo spomenuli, u poređenju sa Allahovim Kursijjom (Pijedestalom) nepostojeća su i beznačajna. Kako biste pojmili ovu veličinu, uzmite prsten sa vašeg prsta, skinite ga i stavite ga u pustinju Sahara, najveću pustinju na svijetu. Kada taj prsten uporedite sa veličinom pustinje Sahara, šta možete zaključiti? Da je potpuno beznačajan. Ništa! Sedam nebesa su kao taj prsten, a Allahov Kursijj je poput pustinje Sahara.

Poslije Allahovog Kursijja nalazi se Allahov Arš (Prijestolje). “…a Njegov Prijesto je iznad vode bio…” (Kur’an, 11:7) I onda imate Allahov Arš (Prijestolje). Opet uzmimo prsten i stavimo ga u pustinju. Ovaj put Kursijj je kao prsten, a Arš je poput pustinje. Kada uporedimo Kursijj sa Allahovim Aršom, šta možemo zaključiti? Da se gubi u odnosu na veličinu Arša.

Onda imate meleke koji nose Allahov Arš i čije glave dosežu do sedmog neba, a stopala su im u najnižoj sedmoj zemlji. A, onda, imate Gospodara Arša i Kursijja! “Pogledi do Njega ne mogu doprijeti, a On do pogleda dopire; On je milostiv i upućen u sve.” (Kur’an, 6:103) On je iznad, tj. Allahova veličina, izgled, kakvoća, izvan je našeg poimanja. Allahova je veličina iznad poimanja našeg malog uma.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here